Artek -taidetta ja teknologiaa vuodesta 1935


Artek on uuden asumisideologian myynti ja propagandakeskus.
- Nils-Gustav Hahl, 1935

Vuonna 1935 neljä nuorta idealistia, Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl, päättivät perustaa yrityksen. Liikeideana oli ”harjoittaa huonekalujen kauppaa sekä näyttelyiden avulla ja muulla tavoin edistää nykyaikaista asuntokulttuuria”. Artek oli syntynyt. Yhtiökumppanit olivat uudenlaisen arkiympäristön puolestapuhujia. He uskoivat eri taidelajien synteesiin ja halusivat vaikuttaa kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin ja muotoilun kehitykseen. Samoja traditioita vaalitaan yhä, mutta Artek on silti astunut uuteen aikakauteen. Perustajiensa radikaalissa hengessä Artek haluaa olla etujoukoissa etsimässä tulevaisuuden polkuja muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen alueilla, niiden risteyksissä.

Artek on edelleen yksi modernin muotoilun innovatiivisimmista yrityksistä. Artekin kattava huonekalujärjestelmä perustuu standardi- ja systeemiajatteluun, mikä tekee siitä monipuolisen ja mahdollistaa huonekalujen räätälöinnin tarpeiden mukaan yksilöllisiin projektikohteisiin. Artekin huonekaluja löytyy hyvin monenlaisista tiloista: julkisista tiloista koteihin, museoista kouluihin ja hotelleista toimistotiloihin. 

Artek STUDIO on yrityksen luova keskus ja suunnittelutoimisto. Artek on tinkimätön sitoumuksessaan kokeelliseen Tuotekehitykseen. Kestävän muotoilun olemassa olevia ratkaisuja kyseenalaistetaan jatkuvasti. Tuotekehitysstrategian kulmakivet ovat etiikka, estetiikka ja ekologia. Artekissa tämä merkitsee laadukasta, ajatonta, loppuun asti ajateltua ja kestävää muotoilua.

Alvar Aallon suunnittelemat huonekalut ja valaisimet muodostavat valikoiman perustan. Uuden portfoliostrategian myötä Artek on luomassa laajempaa kokonaisuutta mallistoista. Ilmari Tapiovaaran huonekalumalliston hankinta oli ensimmäinen askel tähän suuntaan. Artek jatkaa edelleen läheistä yhteistyötä merkittävien kansainvälisten arkkitehtien, suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Esimerkkeinä mainittakoon Eero Aarnio, Shigeru Ban, Naoto Fukasawa, Harri Koskinen, Juha Leiviskä, Enzo Mari ja Tobias Rehberger.

Artekin pääkonttori on Suomessa. Yrityksen omistaa yksityinen Ruotsissa sijaitseva investointiyritys, Proventus AB. Artekilla on kolme myymälää Suomessa; yksi Helsingissä, yksi Espoossa ja yksi Turussa. Artekilla on läheiset suhteet Alvar ja Aino Aallon perheeseen sekä Alvar Aalto -säätiöön. Tietotaidon jakaminen on arvokasta kaikille osapuolille.

Traditioita vaalitaan Artekissa tarkasti, mutta samalla Artek on vahvasti astunut uuteen aikakauteen. Artekissa yhdistyy tänään luontevalla tavalla radikaalisten perustajahahmojen ideologia ja moderni ja dynaaminen asenne.